Buro Arendsoog

Boeddha’s in het Westen

Opdrachtgever
KRO-NCRV

Taken
Research, voorinterviews

Year
2019

Documentaire over westers boeddhisme

Research voor het tweeluik Boeddha’s in het Westen: een documentaire over westers boeddhisme. Die klus stond mij op het lijf geschreven, als hoofdredacteur van hét boeddhistisch online platform Bodhi.

Het tweeluik laat zien hoe het boeddhisme zich nestelt in onze westerse cultuur en mensen handvatten geeft voor een evenwichtiger leven. Tegelijkertijd wordt duidelijk hoe deze eeuwenoude wijsheidstraditie zich aanpast aan onze tijd en cultuur. Hoe het westers boeddhisme een verscheidenheid aan nieuwe vormen van mindful leven voortbrengt.

Boeddhisme voor de moderne mens

Regisseur Laetitia Schoofs vroeg mij om vooronderzoek te doen voor de 2-delige docu. Ik las boeken en artikelen en sprak met een keur aan boeddhistisch leraren en schrijvers over de hele wereld. Gesprekken over hoe zij het (westers) boeddhisme zien. En over de rol die het boeddhisme kan spelen in het leven van de hedendaagse westerse mens en in het aangaan van huidige maatschappelijke issues. Met het resultaat van mijn onderzoek wist Laetitia in zeer korte tijd een boeiende mix van pioniers te filmen en interviewen.

Bekijk het deel 1 van het tweeluik op NPO Start:
Boeddha’s in het Westen deel 1

Foto: KRO-NCRV