Selfies Schrijven

De leukste teksten om te schrijven zijn persoonlijk van aard. Vind ik.

Ik heb het altijd goed kunnen vinden met mensen die graag hun verhaal met me delen. En die niet bang zijn om zichzelf een beetje te analyseren. En die het fijn vinden om mijn gezever over mijn gevoelens aan te horen. Eigenlijk is het de schuld van dit soort mensen en mijn rijke palet aan emoties dat ik tekstschrijver ben geworden van beroep en dat ik nu graag de persoonlijke verhalen van mensen opteken.

Als kind al schreef ik gretig brieven met vriendinnetjes op afstand. Het liefst schreef ik over mezelf en mijn gevoelens. Ik maakte daarbij grif gebruik van de techniek ‘zelfspot’. Want kwetsbaar zijn is eng en dan helpt zelfspot heel goed. Daarnaast geloofde ik als kind al heilig in zelfrelativering. Want anders wordt al dat gereflecteer al heel snel navelstaren. En dat vindt niemand leuk.

Het delen van gedachten en gevoelens per brief. Daar is het bij mij dus allemaal mee begonnen. En om dat af en toe eens nieuw leven in te blazen, ben ik onlangs begonnen met een nieuw dagelijks ritueel, een schrijfoefening. Het lijkt wel een beetje op het fenomeen ‘morning pages’, bekend geworden door het boek The Artist’s Way, van Julia Cameron. Dat komt er heel kort gezegd neer op dat je je dag begint met het vrijuit schrijven over wat er in je op komt. Zonder daar kritisch over te doen.

Dat is dit dus niet. Maar wel een beetje. 

Selfies Schrijven
Wat ik doe is het schrijven van een korte tekst, aan de hand van “De vraag van vandaag.” 
Dit is eigenlijk een soort intieme interview vraag. Zo eentje die een kersverse geliefde je zou kunnen stellen tijdens een ‘pillow talk’ sessie. Het type vraag die je jezelf niet zo makkelijk stelt op een doodgewone maandag. Laat staan dat de mensen bij de bushalte dat doen. Of mensen die je tegenkomt in de kroeg. Het is een vraag die iets te maken heeft met wat ik maar even voor het gemak ‘onze menselijkheid’ noem. Of onze psyche, als je dat liever hebt.

Het beantwoorden van die vraag resulteert in een soort selfie. Maar dan van tekst. En met meer diepgang. Nou ja, misschien, maar het hoeft niet per sé hoor. Leuk is het toch wel. En juist omdat het schrijven van dit soort tekstjes zo leuk is, werkt het als een soort smeerolie voor de rest van de dag. Het motiveert me op momenten dat ik godvrdgrmbledgvdr geen toetsenbord meer kan zien. Bovendien is dit ochtendritueel beter voor mijn gemoed dan de dag beginnen met een aflevering van Seinfeld.

En als ik dan toch elke dag een leuke vraag voor mezelf moet verzinnen, waarom die dan niet gelijk delen met de rest van de mensheid?

Dus: wil jij ook dagelijks een potje heerlijk ego-gecentreerd van je afschrijven? Je creativiteit aanzwengelen, of misschien wel je schrijftalent ontdekken? Vul dan onderstaand formulier in en je ontvangt vanaf maandag 6 maart elke doordeweekse dag een willekeurige vraag over de ingewikkeldheid en anders wel de simpelheid van jouw wezen. Als bonus stuur ik ook steeds een link naar mijn eigen stukjes mee van de dag ervoor. Dus als je mij wat beter wilt leren kennen, dan is dit de manier. Lees hier de selfies die ik schreef tot nu toe.

Dit alles is gratis ende geheel voor niets. Tenzij zich ineens duizenden mensen gaan aanmelden en ik dus zo goed als slapend rijk kan worden met het verzinnen van vijf vragen per week. Dat zien we dan wel weer. Ik beloof bij deze dat degenen die zich nu aanmelden minimaal een jaar geen paypal knop gaan zien.

Maar…voor mensen die eigenlijk best graag iets willen terugdoen heb ik toch een mooie doneerknop:

Ik ben natuurlijk mega nieuwsgierig naar jullie schrijfsels. Ondráááááglijk nieuwsgierig, om eerlijk te zijn. Heb je een tekst geschreven waar je enorm trots op bent? En vind je het leuk als ik deze deel via de Facebook pagina van Buro Arendsoog? Stuur me dan een mailtje via de contactpagina

Je mag natuurlijk ook gewoon iets mailen zonder dat ik het publiceer. Ik vind het hoe dan ook allemaal even leuk. 

Schrijf je in!

En ontvang elke werkdag om stipt 7:00 uur de vraag van de dag in je mailbox.

Verspreid het woord: